Бельо

Оценяването на реалната стойност на скъпото бельо може да бъде трудно. Има специфични физически характеристики, които можете да изследвате – качеството на тъканта, фиността на дантелата и наситеността на шевовете, но голяма част от стойността на бельото не може да се измери количествено.

Стойността на всяко облекло, включително и дамското бельо, се определя индивидуално от всяка дама. Ако само една марка прави сутиени, които ви пасват, може да си струват всяка стотинка. Стилът също може да добави допълнителна стойност. Ако дизайнер прави нещо, което е уникално по рода си или обожавате естетиката на определена марка, то тези модели може да си струват много повече за вас, отколкото за някой друг.

Не само, че е трудно да се оцени стойността на скъпото и луксозно бельо, но дори думата „скъпо“ има вариращо измерване за различните хора. Една дама може да мисли, че за един сутиен 80 лв са много, докато друга може да смята, че същата сума е разумен или дори евтин вариант.

Определете вашите лични предпочитания и стандарти за избор на бельо. Изберете какво е важно за вас и спазвайте тези насоки докато пазарувате. Така бельото във вашия гардероб ще отговаря на вашите условия за комфорт и естетика.

Как да оценим качеството на дантелата?

Оценяването на качеството на изработка е един от най-добрите начини да проверите стойността на дадено бельо. Голяма част от това обаче идва с практика и изпробване на различни видове тъкани.

Освен ако преди това не сте се обучавали в сферата на текстила или сте прекарали живота си в пазаруване в изискани универсални магазини, дантелата няма да бъде най-лесното нещо за оценка. Първо разгледайте самата дантела и след това бродерията. Тя също има отношение към дизайна и не остава пренебрегната от добрите дизайнери. Оценяването на елементите е чудесен начин да направите анализ на комплект скъпо бельо за части от секундата.

Запомнете, че не всяка дантела е създадена еднакво. Необходима е практика, за да видите разликата между фина дантела и по-евтина. Има различни методи за изработка на дантела, но важен е крайният резултат.

Проверете качеството тъканта и детайлите?

След като обърнете внимание на изработката на визуалните елементи е редно да хвърлите поглед и използваните тъкани. Естествените влакна като памук и коприна са сигурен залог за добро съотношение цена-качество, но не бързайте да отписвате синтетичните тъкани. Някои синтетични и изкуствени влакна могат да бъдат също толкова скъпи, качествени и дори по-приятни на допир за кожата.

Добрите материи позволяват на кожата да диша и предизвикват по-малко изпотяване. Еластичността на ластичната лента, както и качеството на презрамките са с голяма заслуга за комфорта. Друго предимство на бельото, произведено от качествени материи е устойчивостта – добрите модели могат да издържат на по-интензивно носене и по-често изпиране.

Разгледайте другите елементи на избраното бельо. Металните кукички и халки боядисани ли са в тон с останалата част от дрехата или са оставени в метален цвят? Вниманието към детайла е олицетворение на отношението на производителя към собствения му продукт.

Тъй като бельото е ръчно изработено от хора, производствените разходи са най-скъпата част от производствения процес. Съответно, човекът който го прави, има огромно влияние върху стойността на дрехата. Някои ателиета за дамско бельо следят зорко работния процес, защото търсят максимално високо качество на изработката.

Дамите трябва да харесват бельото, което носят

Бихте могли да похарчите много пари за най-красивия, етично изработен комплект дамско бельо, който някога сте виждали – с безупречни шевове от най-фината френска дантела към най-луксозното копринено кадифе. Но струва ли си, ако не е точно по вашия вкус? Може да стои в гардероба с години, а да бъде облечено веднъж. При положение, че комплектът има сантиментална стойност или сте колекционер на луксозно бельо, подобна покупка може да си струва за вас.

Ако това обаче не е вашият случай, доверете се на собствения си стил и предпочитания за комфорт. Няма нужда да комбинирате добрия сутиен с бразилиани, ако бикините са това, което предпочитате да носите.

И така.. струва ли си скъпото луксозно бельо?

Дори професионалисти в индустрията за бельо, не могат да отговорят на този въпрос вместо вас. Стойността е твърде субективна, за да ви кажем дали едно скъпо бельо си струва или не.

Можем обаче, да направим обоснована преценка за качеството, стила, методите на производство и прилягането върху тялото. С малко практика всяка дама може да се научи да прави разликата.